1968 när allting var i rörelse
1968 är ett årtal som fortfarande väcker starka känslor, positiva och negativa. Men vad stod egentligen 60-talsradikaliseringen för? var det en tid av frihet och mångfald, när allt var möjligt och tusen blommor fick blomma. Eller var det dogmatikens decennium när alla gick i näbbstövlar och bara en tanke i taget var tillåten?
I boken 1968 – När allting var i rörelse ger Kjell Östberg en översikt över den mytomspunna perioden från det tidiga 60-talets ulandsengagemang och rörelser i konsten till 1970-talets vilda strejker och kärnkraftsmotståndare. I centrum står den brokiga samling av rörelser som bar upp radikaliseringen: FNL-rörelsen, värnpliktsvägrare, provies, maoister, Grupp 8, miljögrupper osv. Dessa bildade tillsammans en mäktig social rörelse som bidrog till att i grunden förändra det svenska samhället. Kanske var 1968 den enda revolution Sverige haft.
Kjell Östberg är professor i historia och föreståndare för det Samtidshistoriska institutet vid Södertörns högskola. Han har tidigare forskat kring folkliga rörelser och demokratisering under 1900-talet.
Kjell Östberg:
1968 – När allting var i rörelse. Sextiotalsradikaliseringen och de sociala rörelserna
Prisma
212 sidor, inbunden.
Utkom 2002.