200 svenska sevärdheter från andra världskriget

Bokomslaget

Över hela Sverige finns tydliga spår av andra världskriget såsom agentbaser, bombkratrar, bunkrar, interneringsläger, militärfordon och vrak. Många är ännu ganska okända för allmänheten.

Minnesmärken över svenska soldater som dog i gränsincidenter och olyckor är vanligare än de flesta kan ana. Dessutom har tyska, amerikanska, brittiska, finska, norska, polska och sovjetiska militärer lämnat avtryck på många svenska orter.

I reseguiden 200 svenska sevärdheter från andra världskriget presenteras platser med stark anknytning till andra världskriget, från Helsingborg till Haparanda. Här finns kartor och många bilder på platserna, både från krigsåren och i dag. Boken är en kunskapskälla att ta med på både kortare och längre militärhistoriska resor.

Lars Gyllenhaal är ledamot av Svenska militärhistoriska kommissionen och har skrivit bland annat Andra världskriget i Sverige. Främmande makter på besök, Svenskar i strid mot Hitler. I amerikansk krigstjänst 1941–45 och Tyskar och allierade i Sverige. Svensk krigshistoria i nytt ljus.

Lars Gyllenhaal:
200 svenska sevärdheter från andra världskriget
Lind & Co
Utkom 2020

Nominerad till Årets bok om svensk historia 2020.