Amatörarkeologer bjuds in till Birka

Riksantikvarieämbetet utökar sina amatörarkeologiska utgrävningar på Birka i sommar. För tredje året i rad ges möjligheten att delta i undersökningar under ledning av Riksantikvarieämbetets arkeologer. Endast en bråkdel av Birkas mark är undersökt, så mycket återstår att utforska.

Undersökningarna pågår i sex veckor mellan den 16 juli och 24 augusti.

– I år är det en ny utgrävningsplats, vid Björkö by, och frågan vi söker svar på är vad som hände på ön efter det att staden över-avs i slutet av 900-talet, säger Gunnar Andersson, arkeolog på Riksantikvarieämbetet.

Rekonstruktionen av Birka fortsätter att växa. Två nya hus kommer att uppföras i sommar och ett vikingatida stadskvarter med tillhörande tomter, gatunät och bryggor håller på att ta form. Under högsäsongen fylls Birkas stadskvarter med liv och rörelse. Gästande vikingar från bland annat Danmark och Göteborg kommer på besök och visar hur vikingatida hantverk gick till; bland annat sisilering i brons och trä- och textilarbeten. Forskningsprojektet ägs av Strömma Kanalbolaget i samarbete med Högskolan på Gotland och Riksantikvarieämbetet.

Årets säsongsutställning heter Vadå vikingar? och vill nyansera bilden om vilka vikingarna var och berättar om hur vardagslivet såg ut för vikingatidens människor. Bilden av nordisk vikingatid med sjöfarare och våldsmän är väl etablerad men idag vet vi mer. Utställningen vill även skapa förståelse för hur bilden av vikinga-tiden har skapats och hur den har används för politiska och kommersiella syften.

(2007-06-03)