App ska göra kulturminnesmärken mer attraktiva

Skärmdumpar från appen Kulturjakte

Studenterna vid dataingenjörsprogrammet på Högskolan i Gävle har utvecklat en app som ska göra det ”roligt och spännande” att besöka kulturminnesmärken.

Appen heter ”Kulturjakten” och handlar om att besöka kulturplatser i Gästrikland. Föreningen Naturkraft Gästrikland, som beställt den, vill att människor ska upptäcka hur bra man mår av att komma ut i naturen och samtidigt med detta stimulera turismen.

– Vi vill erbjuda upplevelser som människor efterfrågar och upplevelser i naturen ligger högt när resmål väljs, säger Dennis Nordström, ordförande i Naturkraft Gästrikland.

I området Högbo, som är det man först blivit klar med, finns tio koordinater som man ska besöka. Det är bara när man står inom tio meter från koordinaten som man kan titta på den och man får poäng efter hur många man plockat. Det finns även en länk som gör att man kan läsa mera om den plats man är på.

– Den moderna tekniken tror vi kan vara ett sätt att intressera ungdomar, men inte bara ungdomar, även gamlingar cyklar ut på geocoaching och letar turfområden, säger Dennis.

Studenterna arbetar nu vidare och nästa område är Årsunda. En tanke är att också skolorna skulle kunna använda appen i pedagogiskt syfte.

– Det här måste vara jättebra för skolorna, man kanske har läst om något, eller flera av objekten, och så ger man sig ut och får då lite frågor på det man läst, säger Mattias Kranse, en av studenterna som utvecklat appen.

(2019-01-30)