Ärkebiskop Angermannus i apokalypsens tid

Det såg inte bra ut för människorna. Europa tycktes vid 1500-talets slut verkligen ha nåtts av det fruktade tillstånd som skriften talade om – det djupast tänkbara förfallet, det sista skälvande skedet i människornas historia och hela jordens existens, där den yttersta dagens hårda dom nu slutligen stod för dörren.

Tyvärr var allting människornas fel. Det hejdlösa syndandet hade vredgat Gud. Och nu kom straffet. Än var det krig och pest, än de bittraste strider, än var det jordbävningar, svält och flodvågor.

I Sverige fanns två personer som önskade ta itu med eländet. Riksföreståndaren hertig Karl gav ärkebiskopen Abraham Angermannus en fullmakt att visitera riket för att i socken för socken rannsaka, döma och bestraffa de syndfulla. Angermannus skred så till verket med ett av de mest oförskräckta uppfostrings- och utrensningsprojekten i vårt lands historia.

Angermannus räfst var kulmen på en lång tids politiska strider i Sverige. Den blev nu startskottet för en uppgörelse – som skulle ta en ände med förskräckelse.

Mot undergången behandlar ett turbulent och konfliktfyllt 1500-tal. Genom den kontroversielle Angermannus och hans historia får läsaren möte ett Sverige indraget i genomgripande samhällsomvandlingar. I det politiska och religiösa toppskiktet utspelar sig många intriger och infekterade strider. Och utgången av dessa kommer att bli avgörande för hela rikets framtid.

Erik Petersson är doktorand i historia. Han har tidigare utgivit böckerna Den skoningslöse om Karl IX, Vicekungen om Per Brahe d.y. och Maktspelerskan om drottning Kristina. Annika Sandén är fil.dr i historia vid Linköpings universitet. Hennes avhandling Stadsgemenskapens resurser och villkor. Samhällssyn och välfärdsstrategier i Linköping 1600-1620 belönades med Vasamuseet vänners pris.

Erik Petersson & Annika Sandén:
Mot undergången. Ärkebiskop Angermannus i apokalypsens tid
Norstedts
Utkom 2012

Recension i Östgöta Correspondenten