Arkeologer berättar om sitt yrke

Besök galgbacken i Växjö, bli arkeolog för en dag i Skåne eller få dina egna fynd daterade på Värmlands museum. Allt detta och mycket mer är möjligt för allmänheten under Arkeologidagen den 20 augusti. ”Arkeolog – det ville jag också bli” är årets tema där alla som drömmer om dramatiska skattjakter får veta mer om hur det egentligen är att arbeta som arkeolog.

På Arkeologidagen kan alla som är nyfikna på arkeologi besöka pågående arkeologiska undersökningar, ta med picknickkorg och gå på fornminnesvandring, lyssna på intressanta föredrag eller se spännande utställningar på en rad olika platser i landet. På flera ställen visar arkeologer hur de arbetar och låter den som vill få prova på spade och pensel i jakt på fynd.

Intresset för arkeologi växer snabbt i Sverige och varje år lockar arkeologin tusentals studenter till universitet och högskolor. Kanske är det drömmen om sensationella fynd och skattjakter som lockar, men arkeologens vardag ser ofta helt annorlunda ut. Under Arkeologidagen ges tillfälle att träffa arkeologer som berättar om sitt yrke och de olika inriktningarna som finns inom arkeologin. Föreläsningar om hur det är att gräva i Japan, vad en marinarkeolog gör och hur det är att studera till arkeolog är några exempel på ämnen hos de olika arrangörerna.

I anslutning till Arkeologidagen har Riksantikvarieämbetet tagit fram broschyren ”Arkeolog – det ville jag också bli” som delas ut vid de olika aktiviteterna. Broschyren berättar om olika sidor av arkeologin och om arkeologens breda verksamhetsområde.

Arkeologidagen samordnas av Riksantikvarieämbetet och har arrangerats varje år sedan slutet av 1980-talet. Bland årets 35 huvudarrangörer finns museer, universitet, kulturförvaltningar, hembygdsföreningar och Riksantikvarieämbetets regionkontor för arkeologiska undersökningar.

(2000-08-15)