Berättelsen om affärsgeniet Axel Johnson

I maj 1862 kom sadelmakarsonen Axel Johnson från Jönköping till Stockholm, med ränsel över axeln och huvudet fyllt av drömmar om framgång. Till skillnad från många andra fattiga landsortsungdomar med samma drömmar lyckades Axel göra verklighet av sina: när han dog 1910 var han miljardär och en av landets mest inflytelserika män.

Begåvad, målmedveten och tursam byggde Axel Johnson ett växande affärsimperium. Han var en genuint ”selfmade man” som lade grunden till vad som i dag utgör två av Sveriges största familjestyrda företagsimperier, investmentbolaget Nordstjernan och Axel Johnsongruppen. Framgången var monumental, men en sak misslyckades entreprenören med – relationen till sönerna. Han misstrodde dem alla och kallade dem lata, slösaktiga och odugliga.

Berättelsen om Axel Johnson är som hämtad ur TV-serier som Dallas eller Succession. Utifrån unikt arkivmaterial skildrar Axel Odelberg hans utveckling från enkel bokhållare och glad gamäng till ordensprydd storföretagare och grinig familjetyrann.

Biografin Drömmarnas tid placerar en mycket framgångsrik man i sin historiska omgivning och skildrar hans liv, tankar, relationer och metoder.

Axel Odelberg är författare och journalist. Han har tidigare skrivit bland annat Äventyr på riktigt. Berättelsen om upptäckaren Sven Hedin, Vi som beundrade varandra så mycket – Sven Hedin och Adolf Hitler och Med kungen som verktyg. Historien om Försvarsstriden, Borggårdskrisen & Sven Hedin.

Axel Odelberg:
Drömmarnas tid. Berättelsen om affärsgeniet Axel Johnson
Historiska Media
Utkom 2022