Berättelsen om Raoul Wallenberg

Raoul Wallenberg hade tänkt sig ett annat liv. Han sökte ingen hjälteroll och egentligen inget äventyr. Krigsvåren 1944 skulle han fylla 32 år och arbetade på en litet handelsföretag som importerade gäss, kalkoner och äggpulver från Ungern. Han var utbildad arkitekt, satsade på en karriär i näringslivet men hade svårt att hitta rätt. Han var uttråkad.

Så kom Förintelsen till Ungern. En amerikansk-svensk räddningsaktion för de sista resterna av Europas judiska befolkning diskuterades. Svenska regeringen uppmanades skicka någon, men vem? En serie tillfälligheter gjorde att allas ögon föll på livsmedelshandlaren Raoul Wallenberg.

Ett halvår senare gick Raoul Wallenberg frivilligt de sovjetiska trupperna till mötes i ett utbombat Budapest. Han skulle aldrig komma tillbaka till Sverige.

”Det står ett rum här och väntar på dig …” är resultatet av en forskningsinsats i hittills både okända och outnyttjade arkiv. Enligt förlaget presenteras här för första gången någonsin ”den fullständiga historien om Raoul Wallenberg, så långt man kommer i källorna idag – barndomen och den tidiga karriären i krigets Stockholm, de dramatiska sex månaderna i Budapest, omständigheterna kring hans arrestering och fängelsevistelse i Sovjetunionen, samt det utdragna politiska spelet om hans öde fram till idag”.

Läsaren får också följa Raoul Wallenbergs familj genom hela den serie tragiska diplomatiska misslyckanden, som ledde till att han aldrig kom tillbaka. Berättelsen ger ett svar på frågan hur det kom sig att Raoul Wallenberg i slutet av 1970-talet lyftes fram som amerikansk hjälte och blev en fråga av hög prioritet i Vita huset.

Ingrid Carlberg är journalist och författare, under många år anställd på Dagens Nyheter. Hon är även författare till fyra barn- och ungdomsböcker.

Ingrid Carlberg:
”Det står ett rum här och väntar på dig …” Berättelsen om Raoul Wallenberg
Norstedts
Utkom 2012

Tilldelades Augustpriset för Årets svenska fackbok.