Besök arkeologins spännande värld

Vill du veta hur arkeologer arbetar, följa med mer än tusen år bakåt i tiden, till exempel till Gamla Uppsalas sju underverk eller Roma kungsgård, lära dig mer om Östergötlands hällristningar och delta i forntidsyoga vid Himmelstalund, eller guidas genom historiska landskap runt om i Sverige?

Söndagen den 27 augusti arrangeras Arkeologidagen, den nationella temadagen för arkeologi som samordnas av Riksantikvarieämbetet. Alla är då välkomna att besöka de lokala aktiviteter som arrangeras runt om i Sverige – många på historiska platser.

Under dagen kan man få delta i utgrävningar, guidas genom fornlämningsområden och lyssna på berättelser med kulturhistoriska teman på många historiska platser runt om i Sverige. Vid vissa arrangemang anordnas även särskilda barnaktiviteter.

I år innehåller programmet cirka 50 lokala arrangemang, som presenteras landskapsvis på raa.se/arkeologidagen.

Riksantikvarieämbetet är initiativtagare och samordnare för Arkeologidagen, som har arrangerats den sista söndagen i augusti i mer än 30 år. Syftet att engagera och stimulera till vidare kunskap om arkeologi och dess möjligheter liksom att låta besökare uppleva och utforska fornlämningar och förhistoriska miljöer ”på riktigt”!

(2023-08-25)

Se även Årets arkeologidag den 28 augusti (2022-08-27)