Biologiska museet bevaras som byggnadsminne

Biologiska museet. Foto: Arild Vågen/Wikimedia Commons CC-BY-SA-3.0

Biologiska museet. Foto: Arild Vågen/Wikimedia Commons CC-BY-SA-3.0

Länsstyrelsen på Gotland har förklarat Biologiska museet i Stockholm som byggnadsminne. Det innebär att både utställningarna och byggnaden skyddas för framtiden.

– Vi är glada att museet fått det här skyddet, säger Skansenchefen John Brattmyhr. Det är det starkaste skydd en byggnad kan få i Sverige och det belyser det höga kulturvärde huset har.

– Vi inlett renoveringen i första etappen med att återställa museets takfönster till ett utförande som liknar ursprungligt från 1893, säger John Brattmyhr. Våra planer är att fortsätta med etapp 2 om vi kan hitta en finansiering.

Biologiska museet grundades av Gustaf Kolthoff‚ som bland annat var konservator‚ amatörzoolog och författare och innehåller samlingar av skandinaviska däggdjur och fåglar i sina naturliga ekologiska miljöer. I det stora dioramat framställs de olika landskapstyperna från inlandsnatur till kustlandskap.

Museibyggnaden uppfördes 1893 och ritades av arkitekten Agi Lindegren som hade de norska medeltida stavkyrkorna som förebild. Det blev en stor attraktion på Stockholmsutställningen 1897 med de unika, och enormt stora, dioramorna där Bruno Liljefors målat naturmiljöer som bakgrund till utställningen av djur och fåglar med assistans av Gustaf Fjaestad. På bottenvåningen finns även två mindre dioramor med motiv från Spetsbergen – Ishavsgrottan, och en dalgång från östra Grönland.

– Nu ser vi fram emot att kunna bevara byggnaden, säger Skansenchefen John Brattmyhr.

Det är oklart i dagsläget när museet kan öppnas igen.

(2018-12-05)

Se även Nu stänger Biologiska museet (2017-08-31)