Bröllop för kung och fosterland

Livrustkammaren
20 maj – 3 oktober 2010

Med anledning av bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling har Livrustkammaren klätts i bröllopsskrud. Praktfulla, silverskimrande kungliga bröllopsdräkter får liv i en teatral och poetisk inramning, där berättelse, musik och ljus samverkar till en suggestiv upplevelse.

Kungliga bröllopsdräkter i ett ljus-och ljudskådespel. Foto: Erik Lernestål

Kungliga bröllopsdräkter i ett ljus-och ljudskådespel.
Foto: Erik Lernestål.

Utställningen Bröllop för kung och fosterland består av två delar; en kulturhistorisk utställning och i direkt anslutning till denna ligger det speciella utställningsrummet med de kungliga bröllopsdräkterna på scen i ett ljud- och ljusskådespel.
Från Gustav III:s bröllop tas besökarna med på en tidsresa fram till vårt nuvarande kungapars med drottning Silvias brudklänning som dramats grand finale. Dörren gläntas till en värld med sagolika ceremonier där unga prinsessor var brickor i ett politiskt spel. Tankar om rikets bästa var ständigt närvarande och kärleken nästan alltid frånvarande.

Kronprins Oscars och Josefinas silverskimrande bröllopskläder, från vigseln i Storkyrkan den 19 juni 1823. Foto: Matti Östling/Livrustkammaren Brudparet kronprins Gustav (III)s och Sofia Magdalenas dräkter i skimrande silvertyg från den 4 november 1766. Foto: Göran Schmidt/Livrustkammaren
Kronprins Oscars och Josefinas
silverskimrande bröllopskläder,
från vigseln i Storkyrkan den 19 juni 1823.
Foto: Matti Östling/Livrustkammaren.
Brudparet kronprins Gustav (III)s och
Sofia Magdalenas dräkter i skimrande
silvertyg från den 4 november 1766.
Foto: Göran Schmidt/Livrustkammaren

Utställningen bygger på publikationen En brud för kung och fosterland om kungliga bröllop från Gustav Vasa och fram till idag, författad av museets 1:e intendent Lena Rangström. Den har föregåtts av flera års forskning.

Samtidigt visas ”Hagasessorna” Margarethas och Christinas bröllopsklänningar i museets vagnhall.