Ny släktforskningssäsong inleds i TV

Sveriges Television visar nu den amerikanska upplagan av den populära BBC-serien Who do you think you are? där sju stjärnor söker efter sanningar och dolda berättelser i sin släkts historia. Första programmet sänds den 14 september.

Skådespelarna Sarah Jessica Parker, Susan Sarandon, Lisa Kudrow, Brooke Shields och Matthew Broderick samt regissören Spike Lee och amerikanska fotbolsspelaren Emmitt Smith är de sju kändisarna som deltar i programmet.

Lisa Kudrow är mest känd som Phoebe i TV-serien Vänner och har spelat i dussintals långfilmer. Hennes familjs historia har som många andra judar i USA en stark koppling till andra världskrigets Europa. I 60 år har Lisas familj sökt svar på vad som hände då.

Brooke Shields är skådespelare, modell, författare och affärskvinna och har en osannolik familjehistoria. I sitt sökande lär hon känna sin farmor och hennes tragiska uppväxt samt får reda på sitt kungliga blod. Sarah Jessica Parker är mest känd för sin roll i Sex and the City. I den serien är hon singel men i verkligheten har hon en stor familj med en fascinerande historia som innehåller allt från guldrushen i Kalifornien till anklagelser för häxeri.

Oscarsvinnaren Susan Sarandons mormor lämnade bort Susans mamma Anita och Susan vill veta varför. Susans sökande för henne till Italien. Skådespelaren Matthew Brodericks pappa dog när Matthew var 20 år och han vill veta mer om sitt ursprung. Hans farfar har aldrig berättat om vad som hände när han var med i första världskriget.

Spike Lee är en av USA:s mest kända regissörer med filmer som Malcolm X och Do the Right Thing. Han vill veta mer om sin bortgångna mors slavhistoria. Emmitt Smith är kanske världens bästa spelare i amerikansk fotboll genom tiderna. I sökandet efter sitt ursprung finner han en mycket fascinerande historia om Amerikas slavar och en familjs kamp för överlevnad.

Direkt efter de sju amerikanska programmen följer den tredje säsongen av svenska Vem tror du att du är? I år är det Christer Sjögren, Tina Nordström, Lotta Engberg, Liza Marklund och Ernst Billgren som skall släktforska.

(2010-09-12)