De 33 bästa vikingasevärdheterna i Sverige

Det finns tusentals fornlämningar och runstenar från vikingatiden i Sverige. Trots det kan det vara svårt att hitta dem. Boken 33 mest sevärda vikingaplatserna att besöka i Sverige ger resetips för den som vill vikingaturista i Sverige.

– Jag skrev den här boken eftersom det saknades en enkel och praktisk resehandbok för den som vill se spännande vikingaplatser. När arkeologer skriver böcker blir de oftast för tråkiga att läsa och saknar oftast bra färdbeskrivningar, och journalister har inte tålamod nog att leta upp mer än en eller två fornminnen, säger författaren Mikael Jägerbrand.

33 mest sevärda vikingaplatserna att besöka i Sverige innehåller både kartor, färdbeskrivningar, GPS-koordinater och en kort beskrivning av varje sevärdhet, oavsett om det är en runsten, ett gravfält eller en rekonstruerad vikingaby.

– Jag har gjort boken för den som vill ha en enkel och praktisk reseguide med sig i bilen, säger författaren.

Urvalet av platserna har gjorts helt subjektivt av Mikael Jägerbrand, som valt ut platser som är ”hyfsat utspridda över södra Sverige och det är också en spännande mix av runstenar, gravfält, mytiska platser och byar dit man kan ta med hela familjen”.

Guideboken tar bland annat upp Götavirke, Processionsvägen Rösaring, Handelsstaden Birka, Sparlösastenen, Ledbergsstenen, Valhall, Vikingabyn Storholmen, Gamla Uppsala, Ale stenar, Blomsholms skeppssättning, Gravfältet Trullhalsar och Hornbore vikingaby.

Mikael Jägerbrand är arkeolog och journalist. Han har varit reseredaktör på Aftonbladet.

Mikael Jägerbrand:
33 mest sevärda vikingaplatserna att besöka i Sverige
Virvelvind Förlag
Utkom 2009