Oscar II – den konungsligaste av alla kungar

Ingenting tydde på att Oscar II (1829–1907) någonsin skulle bli kung. Kön till tronen var lång före honom. Han satsade allt på att bli sjöofficer och en hyllad kulturpersonlighet, diktarnas furste.

Men så erbjöds han fyra troner i Europa innan han år 1872 blev kung över Sverige och Norge. Helt oväntat gick han från att ha varit tämligen okänd till att bli vår mest konungslige av alla kungar.

Ingen trivdes som han i själva kungarollen, i den oskarianska dubbelmoralens Sverige. Men det var en tid av stora samhällsförändringar, inte minst på grund av den pågående industrialiseringen med sin snabba tekniska utvecklig. Oscar var tvungen att kämpa för att både bevara kungamakten och hålla ihop unionen med Norge.

Men han förlorade alla sina strider. Han dog bitter och besviken. Den nya tiden var här!

Herman Lindqvist är journalist och författare. Han har skrivit över sextio böcker, framför allt historiska verk, men också skönlitteratur, biografier, kåserier med mera. Hermans historia sändes i SVT åren 1991–2002 och under 1992 till 2006 utgavs hans Historien om Sverige i elva delar. Förra året utkom han med Erik – Nordens härskare och sjörövarkung.

Herman Lindqvist:
Oscar II. Den konungsligaste av alla kungar
Albert Bonniers Förlag
Utkom 2022