Den fria tiden

Eksjö museum
15 oktober – 27 november 2022

Den första semesterlagen kom 1938 och gav alla rätt till två veckors betald semester. Hur har vi använt den fria tiden? Vilka drömmar och förhoppningar har funnits?

I utställningen Den fria tiden visas fotografier och föremål från Eksjö museums samlingar som visar hur vi valt att spendera vår lediga tid. Från nöjesliv till vandringar och cykelturer, från 1800-tal till 1900-tal. Eksjöbor bidrar med egna semesterminnen, från 1940-tal till 1970-tal.

Tanken med de två veckornas semester var att de anställda skulle komma tillbaka till jobbet friskare och piggare och därmed orka jobba mer. Därför borde man ge sig ut på landet, andas frisk luft, cykla och promenera och komma hem glad och fylld av nya intryck. Helst ha fått lite bildning också.

Folk skulle hindras från att inte göra någonting, ”slösa bort tiden”, eller ännu värre, att ägna sig åt sprit, dans och annat fördärvligt. Resor uppmuntrades. Därför gick Arbetarnas bildningsförbund, Kooperativa förbundet och Svenska turistföreningen ihop och bildade Reso 1937. Det var en resebyrå som specialiserade sig på att ordna ”folksemestrar”. De erbjöd rekreation med ett visst mått av folkbildning. I samma anda gav STF och KF ut Handbok för reselivet i Sverige.

Fler blev intresserade av friluftsliv. Vandring, cykling, paddling och skidåkning lockade allt fler utövare. År 1942 infördes obligatoriska friluftsdagar i folkskolan. Under efterkrigstiden fick också allt fler människor råd att bygga egna sommarstugor. I dag räknas Sverige som ett av de länder med flest fritidshus

Museet bjuder också in till lunchvisningar av utställningen onsdagar klockan 12, den 26 oktober och 2 november samt 16 och 23 november.