Det försvunna Malmö

Hur fick Kärleksgatan i Malmö sitt namn? Vilka var Davids hallar och vad gjorde nippertanterna? Varför stängdes stadens saluhallar och vilka bojkottade Epa? Var spelade Bo Widerberg in Kvarteret Korpen och vad i hela universum gjorde Gagarin på Domus?

Frågorna om svunna tider i Malmö är många. Martin Andersson, reporter på Sydsvenskan, har svaren. I Det försvunna Malmö riktar han strålkastarljuset mot omvandlingen av Gamla staden och andra kvarter.

I boken berättas också om saluhallarna, varuhusen och butikerna som genom åren speglat Malmöbornas konsumtion: från lyx och överflöd till lågpris och livets nödtorft. Med djupdykningar i kolonier, nöjesfält och filminspelningar lägger författaren ytterligare bitar i det stora pusslet om Malmös historia.

”För alla som vill upptäcka – eller minnas – nygamla sidor av Malmö bjuder Martin Anderssons exposé på en lärorik vandring genom tid och rum”, konstaterar förlaget.

Martin Andersson är journalist och mångårig reporter och redaktör på Sydsvenskan. Han har tidigare utkommit med Malmö då och nu.

Martin Andersson:
Det försvunna Malmö. Kvarter, kolonier och kommers
Historiska Media
Utkom 2022