Malmö då och nu

Bokomslaget

Man kan luras att tro att Malmö just nu genomgår sin största förändring. Men det är inte sant. I 800 år har staden förändrats, utvecklats och omdanats. Gång på gång. Sydsvenskan-journalisten Martin Andersson ger i Malmö då och nu en bildrik och nostalgifylld skildring av Malmös historia.

Boken innehåller trettio texter – i en eller annan form tidigare publicerade i Sydsvenskan under vinjetten ”Försvunna Malmö”. Texterna spänner över epoker och tar upp olika platser och byggnader i Malmö. Bland dessa miljöer möter läsaren olika människor: Kvinnan som byggde Zlatans hus, utopisten som ville se ett jämlikt samhälle, cykelpionjären som blev Malmös första fotbollstränare, den tyske juden som gav oss violdoftande tvättmedel, cirkusdirektören som slog sig ner i Fosie, guld- och silversmederna som levde tillsammans, mamsellen som donerade sina pengar till katterna, änglamakerskorna som verkade i det dolda och Malmös första kvinnliga politiker som motionerade rörande feminina behov.

Fotografierna i boken väcker inte bara nostalgiska känslor för Malmöbor utan framkallar även en tydligare bild av det gamla Malmö.

Martin Andersson:
Malmö då och nu
Historiska Media
Utkom 2018