Det medeltida Långhundra och Ärlinghundra
Den 29:e boken i det stora forskningsprojektet Det medeltida Sverige behandlar den medeltida bebyggelsen i Långhundra och Ärlinghundra härader i Uppland.
Långhundra och Ärlinghundra ligger i mellersta Uppland och området består av såväl bergig strandbygd som stora uppodlade områden och skogsbygd. Långhundra härad omfattade under medeltiden och 1500-talet socknarna Garn (Össeby-Garn), Gottröra, Husby (Husby-Långhundra), Kårsta, Lagga, Närtuna och Östuna samt delar av Riala, Rö och Åker. Till Ärlinghundra hörde socknarna Alsike, Husby (Husby-Ärlinghundra), Knivsta, Norrsunda och Odensala samt delar av S:t Olof och S:t Per i Sigtuna.
Boken redovisar bland annat vilka byar och gårdar som fanns , vilka ägarna var, hur fördelningen på olika ägargrupper såg ut, hur stora byarna var och hur stor den odlade jordens areal var. Uppgifterna kommer från medeltida och eftermedeltida skriftliga källor av olika slag. Det kan vara till exempel medeltidsbrev, jordeböcker och räkenskaper.
Böckerna kompletteras med inledningar, kyrkobeskrivningar, tabeller och register. Dessutom publiceras översiktskartor för varje område som redovisar den administrativa och judiciella indelningen. Den användare eller forskare som inte har möjlighet att gå till det ofta svårtillgängliga originalmaterialet (otryckta källor på latin och fornsvenska) kan med hjälp av Det medeltida Sverige på egen hand undersöka sin hembygds äldre historia.
I serien Det medeltida Sverige har hittills utkommit tretton volymer om Uppland, åtta om Södermanland och fem om Småland. Gästrikland, Värmland och Öland är färdiga med en bok vardera.
Hanna Källström:
Det medeltida Sverige 1:13. Uppland. Långhundra och Ärlinghundra härader
Riksarkivet
Utkom 2024