Det mörka Östergötland

Bokomslaget

Det mörka Östergötland – när sägnerna möter källorna är en bok för den som fascineras av sägner, spökhistorier och berättelser om tragiska livsöden. Men hur klarar rysligheterna en källkritisk prövning och hur kan de förstås i ett kulturhistoriskt sammanhang? De frågorna försöker boken besvara. Tanken är även att läsaren ska inspireras att besöka de spännande platser som beskrivs i boken.

I Det mörka Östergötland presenteras sexton platser i Östergötland, däribland Löfstad slott, Ekenäs slott, Medevi Brunn och Barnamördarkorset söder om Ödeshög. Platserna är kopplade till sägner, spökhistorier och berättelser om tragiska livsöden.

Det här är en bok för den som inte räds mörka historiska berättelser och den är avsedd att inspirera till besök på platser med ett kusligt förflutet. Samtidigt får läsaren ta del av ett källkritiskt perspektiv och en kulturhistorisk kontext.

Det mörka Östergötland – när sägnerna möter källorna är Östergötlands museums årsbok och har tagits fram i samarbete med Visit Östergötland och med stöd från Östergötlands fornminnesförening. De medverkande författarna är Ann-Charlott Feldt, Freddie Hallberg, Stefan Ingesson, Björn Ivarsson Lilieblad, Anja Praesto, Leif Wallentinson och Claes Westling.

Det mörka Östergötland – när sägnerna möter källorna
Östergötlands museum
Utkom 2019