Det skandinaviska schackspelets medeltida kulturhistoria

Schack är världens mest spridda spel. Det spelas i alla länder och sociala miljöer, av män, kvinnor och barn, av amatörer och proffs. Schack har också en lång och spännande historia. Det skapades i norra Indien under 500-talet och spreds till Persien och Kina, och därifrån över det islamiska kalifatet. På 1000-talet fortsatte spelet sitt segertåg norrut i Europa och nådde Skandinavien under 1100- och 1200-talen.

Schack var ursprungligen ett utpräglat krigsspel. Kampen utspelades på slagfältet som kondenserats till schackbrädets 64 rutor. I högmedeltidens Europa förändrades spelets symbolik. Pjäserna, som tidigare motsvarat olika truppslag, kom i stället att representera de samhällsgrupper som ingick i medeltidssamhällets nya ordning. Schackspelet förvandlades till en samhällsspegel – feodalsamhället i miniatyr.

I denna bok ges en översiktlig introduktion till schackspelets äldsta europeiska historia, men i särskilt fokus står Skandinavien. De källmaterial som analyseras är medeltida skriftliga källor som på olika sätt behandlar schackspelet liksom förekomsten av arkeologiskt påträffade schackpjäser från medeltiden. Den breda exposén över spelets äldsta historia och dess spridning i de nordiska länderna utgör en samlad berättelse om det skandinaviska schackspelets medeltida kulturhistoria.

Peter Carelli är docent i historisk arkeologi och för närvarande verksam vid Arkeologerna. Han disputerade med avhandlingen En kapitalistisk anda – kulturella förändringar i 1100-talets Danmark och har utgivit ett flertal vetenskapliga och populärvetenskapliga artiklar och böcker, bland annat Det medeltida Skåne. En arkeologisk guidebok och En synnerligen vacker och blomstrande stad. Historisk-arkeologiska perspektiv på Norrköpings äldre historia (ca 1000–1800).

Peter Carelli:
Feodalsamhället i miniatyr. Det skandinaviska schackspelets medeltida kulturhistoria
Makadam Förlag
Utkom 2024