Mannen som mördade Elvira Madigan

Dragonlöjtnanten Sixten Sparre satte sprätt på pengarna och guldkant på vardagen. Han var inte en misslyckad militär, som tvingats in i en av honom oönskad tillvaro. Tvärtom var hans liv just ett sådant han drömt om. Han var uppskattad i sitt yrke och en glädjespridare bland officerskamraterna på mässen. Han dyrkade det sköna, skrev poesi och älskade teater.

Men så fanns också det lilla livet, det inom hemmets väggar. Det var kravfyllt och inte lika lustigt. Sixten ville ha svängrum för glans och amorösa äventyr, och han drog lindanserskan Elvira Madigan med sig i döden. Fortfarande, efter 130 år, hörs ekot av skotten från en skog på den danska ön Tåsinge.

Med autentiska, aldrig tidigare kända brev och genom närläsning av Sixten Sparres dikter blottlägger hans barnbarnsbarn Kathinka Lindhe ett familjedrama, som i myterna förvandlats till ”århundradets kärlekssaga”.

Kathinka Lindhe har tidigare radiojournalist vid Sveriges Radio och UR, och bibliotekarie. Hon har tidigare utkommit med Sorgeliga saker hände – Elvira Madigan, Sixten och mig.

Kathinka Lindhe:
Vacker var han, utav börd. Sixten Sparre, mannen som mördade Elvira Madigan
Ekström & Garay
Utkom 2021

Nominerad till Årets bok om svensk historia.