Det var inte längesen

Människorna på den svenska landsbygden under 1900-talets första hälft har mycket att lära oss idag. Det var en tid då emigrationen stannat av på grund av första världskriget men flykten från landsbygden inletts. Ransonering och självhushåll var en självklarhet och den kunskap som satt i ryggmärgen då, håller dagens människor på att återupptäcka: att ta tillvara, återbruka och vara rädd om det man har.

Det var inte längesen är en bok om de som brukat jorden före oss. De strävsamma som, när jordbruket mekaniserats och tågen inte längre stannade vid stationen, såg sina barn flytta till stan för att söka arbete. En tid att uppmärksamma, nu när flyttlassen börjat gå i motsatt riktning.

Boken blåser liv i den spännande period då de flesta av dagens drömhus byggdes och kan berätta hur livet gestaltade sig för människorna på den svenska landsbygden under tidigt 1900-tal. Med hjälp av dokument, gulnade tidningsklipp, brev och fotoalbum växer en underhållande släkt- och bygdehistoria fram, en berättelse som berör – och som lär oss något om en tid för inte särskilt längesen.

Catharina Miller har en bakgrund som lärare, kulturjournalist och översättare medan David Miller ansvarat för miljö och planering i County Durham i England. De har tidigare utkommit med På spaning efter kända författare. Brittiska öarna & Norden och Tapetglädje – på väggarna förr och nu.

Catharina & David Miller:
Det var inte längesen
Votum Förlag
Utkom 2022