Drottning Sofia Magdalena

Sofia Magdalena, den danska kronprinsessan som 1766 gifte sig med Gustav III och blev svensk drottning, har länge varit osynlig i historieskrivningen. I boken Sofia Magdalena. Kärlek, revolutioner och mord ser vi henne träda fram ur skuggan genom den tidens brev, dagböcker och memoaranteckningar – och hon visar sig vara en mycket fängslande drottning.

— Bilden av Sofia Magdalena i historieböckerna utgörs av en ofta upprepad och stundtals nedlåtande beskrivning, som till stor del härrör ur samtida intriger och maktspel. Men vad som växer fram när andra än Gustavs och Sofia Magdalenas fiender får komma till tals är ett porträtt av ett fängslande livsöde och en drottning som uppskattades för sin spiritualitet, humor, vänlighet och godhet. Hennes humanism och medmänsklighet yttrade sig i hennes generösa engagemang för de mindre bemedlade i 1700-talets Sverige, säger författaren Claes Rainer.

Sofia Magdalena levde nära makten under den dramatiska gustavianska tiden och upplevde revolutioner, intriger och kungamordet. Hon fanns alltid bredvid Gustav men stod inte alltid bakom hans handlingar.

De historiska källorna skapar ett förborgat fönster in i 1700-talet genom vilket det går att följa Sofia Magdalenas och Gustavs liv. Historien är kantad av djupa konflikter, förtvivlan men även stunder av glädje och kärlek. I berättelsen om Sofia Magdalena får äntligen ännu en drottning träda fram i ljuset, som visade sig lyckas kunna navigera det intriganta hovlivet och få riktigt nära och trogna livslånga vänner, både inom och utanför hovet. Boken om Sofia Magdalena är en bildrik och spännande skildring av ett fascinerande livsöde.

Claes Rainer är historiker och processjurist. Han har tidigare skrivit om Gustav III:s mor i Lovisa Ulrika. Konst och kuppförsök.

Claes Rainer:
Sofia Magdalena. Kärlek, revolutioner och mord
Bokförlaget Langenskiöld
Utkom 2021