Efterkrigstider
Till ett förött, sönderbombat Europa kunde det välfungerande Sverige leverera kylskåp, dammsugare, lastbilar… Storföretagen smorde ett väloljat tillväxtmaskineri. Kloka politiker, såsom Tage Erlander och centerpartisten Gunnar Hedlund, såg till att människor kom i arbete, fick bostäder, utbildning och pengar i plånboken som gödde en gryende masskonsumtion. Politiken var rationell och grundligt utredd – och paret Myrdal var sinnebilden för nya tankegångar och framtidstro. Man samlades kring mitten. Neutraliteten var en trygg hamn i en värld som präglades av kallt krig.
På senare år har dock bilden av rekordåren blivit alltmer omtvistad. Gick man för hårt fram när man beredde plats för det nya? Växte sig staten för stor? Vilka drabbades av framgången? Det blir allt svårare att se efterkrigstiden som en svunnen guldålder, en kontrast mot de katastrofer som föregick den och de svårigheter som samtidens demokratier står inför.
Efterkrigstider är ett försök att fånga perioden i hela dess fascinerande komplexitet och ge rättvisa åt dem som levde i skuggan av andra världskrigets brott mot mänskligheten. Den är andra delen i Ordfronts serie om modern historia som inleddes med Yvonne Hirdmans Mellankrigstider.
Urban Lundberg är docent i historia. För sin avhandling om den svenska pensionsreformen erhöll han Rudolf Meidner-priset 2003. Tidigare har han skrivit sjunde bandet (1920–1965) av Norstedts Sveriges historia tillsammans med Yvonne Hirdman och Jenny Björkman, och En svindlande uppgift. Sverige och biståndet 1945–1975 tillsammans med Annika Berg och Mattias Tydén.
Urban Lundberg:
Efterkrigstider
Ordfront förlag
Utkom 2025