En biografi om Maja Ekelöf

År 1970 vann en okänd 52-årig städerska Rabén & Sjögrens stora romantävling med Rapport från en skurhink, en dagbok från en hård låglönevardag. Maja Ekelöf fick komma till Stockholm och ta emot priset från den tidens stora: Astrid Lindgren, Lars Gyllensten och Alva Myrdal.

Över en natt blev städerskan och fembarnsmamman från Karlskoga en rikskändis. Plötsligt var hon en del av Sveriges politiskt engagerade kulturetablissemang. Alla vill ha med henne: Grupp 8, FNL, KFML(r), hon valkampanjade med Sven Wollter och Fred Åkerström och åkte på kurser i DDR.

Men berättelsen om Maja Ekelöf är inte bara en framgångssaga. Hon såg igenom omgivningens välvilliga men nedlåtande attityder, hur hon blir ett slags maskot för de vänsterintellektuella, och mot slutet av sitt liv blev hon alltmer desillusionerad.

”Jag har torkat nog många golv” är en berättelse om en enastående kvinna, ett dokument över det politiskt präglade 1970-talets kulturliv, och en angelägen påminnelse om hur samhället fortfarande ser på kvinnor med låglöneyrken. För alla framsteg, all utveckling till trots – hur kommer det sig att så många lågavlönade kvinnor fått det sämre och inte bättre? Vad skulle Maja Ekelöf ha svarat på det?

Nina van den Brink är journalist, med bakgrund på bland annat Dagens Industri, DI Weekend, Expressen och Fokus.

Nina van den Brink:
”Jag har torkat nog många golv”. En biografi om Maja Ekelöf
Norstedts
Utkom 2022