En kort historia om alla som någon gång har levt

Bokomslaget

I våra gener har vi mänsklighetens kollektiva – allt från födelse, sjukdom och sexualitet till hungersnöd, krig och död. Sedan forskarna löste det mänskliga genomet 2001 har det varit föremål för alla typer av påståenden, föreställningar och myter.

DNA bestämmer mycket mindre om oss som individer än vi trott, men mycket mer om oss som art. Boken En kort historia om alla som någon gång har levt är en resa genom det expanderande genetiska landskapet och avslöjar vad våra gener nu berättar om historien och vad historien berättar om våra gener. Vilka är våra förfäder? Var kom de ifrån? Genetiker har plötsligt blivit historiker, och innehållet i vår DNA har omkullkastat allt det vi trodde vi visste.

Adam Rutherford förklarar hur nya genforskningen helt skriver om den mänskliga historien – från 100 000 år sedan till nutid.

Adam Rutherford är vetenskapsjournalist och författare, och studerade genetik vid University College London. Han skriver regelbundet för The Guardian och är programledare för BBC Radio4:s ”Inside Science”.

Adam Rutherford:
En kort historia om alla som någon gång har levt. Genernas historia
Bazar Förlag
Utkom 2020