En resa genom tid och rum i Östergötland

Vid sidan av de välkända fornminnena i Östergötland; hällristningarna i Himmelstalund, Alvastra kloster och Ledbergs kulle, bara för att nämna några, finns det många fler okända. Alla fornlämningar är inte imponerande gravmonument, slott och borgar men som spår efter människors liv och verksamhet, deras hopp och tro är de lika viktiga att försöka förstå. Alla fornminnen har också en sak gemensamt, de innehåller en berättelse – värd att berätta.

Vem var stenåldersmannen som sänktes i Helveteskärret? Varför byggdes en rund kyrka i Vårdsberg under medeltiden? Vilka hemligheter döljer offerstenen i Vist?

Östgötaplatser. En resa genom tid och rum innehåller nitton berättelser från lika många platser. Om varför saker och ting ser ut som de gör. Om varför och hur det kunde hända. Nitton berättelser om händelser för länge sedan.

Boken kan användas som reseguide, oavsett om resan görs längs vägarna till platsen för händelsen, eller hemma, i fantasin. Boken är illustrerad av fotograf Göran Billeson.

Tom Carlsson (redaktör):
Östgötaplatser. En resa genom tid och rum
Riksantikvarieämbetet UV Öst
104 sidor, inbunden, illustrerad
Utkom 2003