En släkt i skuggan av tre diktaturer
I Småryd utanför Båstad står sommarvillan ännu kvar. Den som den ryske tsarens hovjuvelerare, Wilhelm Bolin lät bygga 1903, och som blev en viktig samlingspunkt för släkten under de båda världskrigen. I en sekretär finns mängder av brev bevarade – från släktingar och vänner. Brev som vittnar om levnadsöden i skuggan av 1900-talets stora politiska händelser.
Hur gick det till när farmor Karin, Babi, uppvuxen i en överklassmiljö i Moskva, förälskade sig i en österrikisk socialist i 20-talets Wien? Och hur påverkades sonen Gerhard av att skickas bort för att bo och uppfostras av en nazianstruken farbror och sedan tvingas in i den tyska armén?
Med avstamp i breven tecknar Gunnar Bolin ett både personligt och fängslande porträtt av sin släkts kosmopolitiska historia under några decennier av nittonhundratalet.
Gunnar Bolin arbetar sedan 1987 på Sveriges Radio P1:s kulturredaktion där han bland annat varit kritiker, programledare och producent för en rad olika program. År 2010 tilldelades han Stora journalistpriset och 2016 mottog han Årets kulturpris av Stiftelsen Renässans för Humaniora.
Gunnar Bolin:
Hovjuvelerarens barn. En berättelse om en släkt i skuggan av tre diktaturer
Albert Bonniers Förlag
Utkom 2019
Recensioner i Aftonbladet och Dagens Nyheter.