Estrid Ericson − en biografi

Estrid Ericson (1894–1981) är en centralfigur inom svensk design och genom hennes livsverk Svenskt Tenn är arvet i högsta grad levande. Men vem var hon själv? I Estrid Ericson − en biografi berättas om hennes hela liv – i text och bild. Det är en historia om en stil- och målmedveten kvinna som lyckades skapa något beständigt i en tid i ständig framåtrörelse.

I den personliga biografin får vi komma nära Estrid Ericson. Det spännande samarbetet med Josef Frank och andra formgivare och hur hon byggde upp sitt livsverk. Hedvig Hedqvist beskriver hur Ericson var med och skapade bilden av modern svensk form under 1900-talet, hennes syn på skönhet, funktion och hantverkets betydelse. Men i den här biografin tar också andra mer privata stråk plats, som hennes nära relationer och äktenskap, och berättelsen om det älskade sommarhuset Tolvekarna på Tyresö, vars trädgård kom att prägla butikens utveckling.

Hedvig Hedqvist är journalist och författare och specialiserad inom design och arkitektur. Hon är designutbildad och har bland annat varit chef för Kooperativa förbundets textila ateljé. Som journalist arbetade hon på Svenska Dagbladet i flera decennier. Hon har tidigare utkommit med bland annat Jobs keramik och textil. Lisbet Jobs och Gocken Jobs, två systrar – två konstnärskap.

Hedvig Hedqvist:
Estrid Ericson − en biografi
Norstedts
Utkom 2023