Experter synar östgötaorglar
Under perioden 1750–1815 rådde en framstående orgelbyggarkultur i Linköpings stift. Mästaren var Pehr Schiörlin, och ovanligt många av hans verk är bevarade. Nu riktas ljuset på honom vid ett symposium i Vadstena 10-13 mars.
– Syftet är att lyfta fram en orgelkultur på hög konstnärlig, musikalisk och teknisk nivå, säger Axel Unnerbäck, en av arrangörerna till symposiet som ingår i Birgitta Forum vid Linköpings universitet.
Ett av praktexemplaren från Pehr Schiörlins verkstad finns i kyrkan i Gammalkil söder om Linköping, en orgel med världsrykte som i år fyller 200 år. Dit går en exkursion söndag 12 mars då också en av symposiedeltagarna, den amerikanske professorn William Porter, ger en konsert öppen för allmänheten. Deltagarna – musiker, forskare och orgelexperter från olika delar av världen – kommer även att på nära håll studera orglarna i Ekebyborna och Herrberga kyrkor.
En annan eldsjäl är biskop Martin Lind, som vill undersöka förutsättningarna att bilda ett så kallat organeum, ett centrum för orgelkultur i Vadstena. Den frågan kommer också att tas upp under symposiet. På flera håll i Europa, bland annat i tyska Stralsund, har sådana centra bildats för att beforska och popularisera orgeln som musikinstrument.
Symposiet The heritage of Schiörlin organs in Östergötland and the vision of a center for European organ culture pågår i Vadstena 11-13 mars och anordnas av Birgitta Forum vid Linköpings universitet.
(2006-03-10)