Finalister i Årets museum 2011 klara

Flygvapenmuseum i Linköping, MC Collection museum i Sollentuna och Stockholms medeltidsmuseum är de tre finalisterna i Årets museum 2011. Bakom utmärkelsen, som delas ut för femtonde gången, står Svenska ICOM (International Council of Museums) i samarbete med Riksförbundet Sveriges museer.

– Vi vill uppmärksamma museum som arbetar innovativt med exempelvis samlingar, kommunikation, pedagogik eller med att dokumentera samtiden. Juryn, som har utsett finalisterna, kommer nu att besöka de tre museerna för att titta närmare på verksamheten, säger Mats Persson, generalsekreterare på Riksförbundet Sveriges museer.

De saker som särskilt bedöms är nyhetsvärdet, genomslaget för museet och mervärdet för museisektorn. Juryn kommer att besöka de tre museerna under februari månad. Vinnaren tillkännages på museernas vårmöte den 30 mars 2011 i Stockholm. Priset, som är ett vandringspris, består av en glasskulptur designad av Bertil Vallien samt ett diplom. Förra året utsågs Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn till Årets museum i Sverige.

– Sveriges museer har 18 miljoner besökare varje år. Utmärkelsen Årets museum visar på museernas roll som en naturlig plats dit såväl gammal som ung söker sig för inspiration och nya kunskaper, säger Mats Persson.

Flygvapenmuseum i Linköping är ett teknik- och kulturhistoriskt museum med utställningar om militärflygets utveckling från tidigt 1900-tal fram till i dag. MC Collection museum i Sollentuna är ett museum som visar mer än 100 motorcyklar som på ett eller annat sätt påverkat motorcykeldesign. Stockholms medeltidsmuseum skildrar stadens uppkomst och medeltida utveckling och är uppbyggt kring några fasta fornlämningar, frilagda vid arkeologiska undersökningar 1978-1980 på Helgeandsholmen.

Vem som helst har kunna föreslå sitt favoritmuseum till juryn som består av representanter från Riksförbundet Sveriges museer, Svenska ICOM, Norsk museumsförbund, kulturutskottet och en kulturpersonlighet. Totalt fick juryn in 15 förslag till nomineringar.