Flykten genom Berlin
När Berlinmuren byggdes natten mellan den 12 och 13 augusti 1961 innebar det att staden abrupt delades i två separata delar. Ända sedan andra världskrigets slut 1945 hade Berlin på kartan varit uppdelad i fyra delar, som administrerades av de fyra forna allierade stormakter som besegrat Nazityskland, det vill säga USA, Sovjetunionen, Storbritannien och Frankrike. Trots detta hade människor ändå kunnat röra sig tämligen fritt genom staden, och många bodde i Östberlin med arbetade eller studerade i Västberlin eller vice versa.
När Sovjetunionen och DDR lät stänga gränsen och bygga en mur genom staden sattes effektivt stopp för denna möjlighet. Människor stängdes av från sina jobb och studier. Familjer delades. Älskande och vänner skiljdes åt, och många skulle aldrig få återse varandra. Nästan omedelbart uppstod ett stort antal grupper i Västberlin som arbetade för att hjälpa östtyskar fly över gränsen.
Flykten genom Berlin beskriver flyktingsmugglingen genom den delade staden under de första åren efter murens tillkomst, med fokus på de svenskar som kom att involveras i hjälpen, däribland Leif Persson. Alingsåsaren och lundastudenten Leif Persson engagerades i flyktinghjälpen i november 1961 när muren stått i bara tre månader. Han kom av en slump att bli engagerad i flyktinghjälpen som leddes av Detlef Girrmann vid Freie Universität i Västberlin.
Hemma i Lund samlade Leif Persson ihop svenska pass, som sändes ned till Västberlin och användes för att smuggla östtyskar genom Checkpoint Charlie. Han bodde också i omgångar i gruppens högkvarter, och såg och upplevde allt det som hände i Berlin på nära håll. Två år senare, våren 1963, greps Leif Persson av Stasi och sattes i fängelse i Östberlin – han var då den förste svensk att häktas i DDR för misstanke om flykthjälp, så kallad Abwerbung. Hans fall kom att uppröra svensk så väl som internationell press.
I boken skildras arbetet med flyktingarna genom Berlin på ett aldrig tidigare skådat sätt, genom tidigare ej publicerade dokument inifrån gruppens högkvarter och material från Stasiarkivet i Östberlin, och tidigare hemligstämplat material från svenska arkiv. Boken berättar om muren, om DDR och Stasi, om flyktingsmugglingen och om människorna som valde att fly, samt om de som riskerade sina egna liv och sin säkerhet för att bistå i flyktförsöken.
Karin Westin Tikkanen är forskare, författare och journalist. Hon är i grunden språkvetare och har bland annat skrivit boken Latinska ord.
Karin Westin Tikkanen:
Flykten genom Berlin. Svenskarna i Stasis arkiv
Historiska Media
Utkom 2019