Från Mumin till Chop Chop – Tove Jansson, Ilon Wikland, Pija Lindenbaum, Linda Bondestam
Prins Eugens Waldemarsudde
15 februari – 17 augusti 2025
![Tove Jansson, skiss till serieomslag. (C) Moomin Characters](http://svenskhistoria.se/wp-content/uploads/Fran-Mumin-till-Chop-Chop.jpg)
Tove Jansson, skiss till serieomslag. © Moomin Characters.
Utställningen Från Mumin till Chop Chop är en lustfylld och färgstark hyllning till illustrationskonsten på barnbokens område med verk från 1940-talets mitt till i dag. Utställningen vänder sig till besökare i alla åldrar och lyfter fram fyra av Nordens mest framstående och älskade barnboksillustratörer: Tove Jansson (1914–2001), Ilon Wikland (född 1930), Pija Lindenbaum (född 1955) och Linda Bondestam (född 1977).
Mumintrollet, Karlsson på taket, Gittan och roboten Chop Chop – dessa oförglömliga karaktärer har etsat sig fast i vårt kollektiva medvetande. Från Mumin till Chop Chop belyser den visuella berättarkonstens unika kraft, där bilderna inte bara kompletterar utan förstärker barnlitteraturens magi. Utställningen presenterar fyra konstnärer som tillhör fyra olika generationer.
Presentationen innefattar över 300 verk i form av skisser, färdiga illustrationer samt tredimensionella objekt som tidiga Muminfigurer och skulpturer i papper. Här lyfts sambandet mellan bild och ord fram, och betraktarna bjuds in till att reflektera över frågor som: Hur skapas en karaktär, skildras en plats, händelser och stämningar i en bild? Vilken roll spelar färger, linjer och former i de utställda verken?
– Med utställningen följer Waldemarsudde upp sina tidigare utställningar En sagolik skola och Trollbunden. John Bauer och den magiska naturen där illustrationskonst från sekelskiftet 1900 inom barnboksgenren presenterades. Nu blickar vi framåt och visar fram uttrycksfull illustrationskonst inom barnboksgenren från 1940-talets mitt till i dag. Vår förhoppning är att utställningen både ska väcka tankar och uppmuntra till eget skapande och kreativitet, säger museichefen Karin Sidén.
I en av utställningssalarna finns ett interaktivt rum för kreativt skapande och högläsning som ger barn och vuxna möjlighet att skapa egna berättelser och illustrationer. Utställningen kompletteras även av en rikt illustrerad katalog med artiklar av ledande experter inom barnlitteratur och illustrationskonst. Dessutom erbjuds en audioguide, visningar och högläsning för barn samt ett brett program för vuxna med konstnärssamtal, föredrag och visningar. En särskild barnboksdag samt två rikstäckande konferenser arrangeras också för att lyfta bildämnets och läsningens betydelse i skolan, de senare i samarbete med Lärarstiftelsen och Sveriges Lärare.
Från Mumin till Chop Chop ingår i firandet av Mumin 80 år, vilket uppmärksammas stort i Sverige, Finland och internationellt.