Frihetstiden i skuggan av det ryska hotet
Sveriges stormaktstid slutade tvärt 1718 med kulan som dödade Karl XII. Från att ha varit en maktfaktor blev Sverige en andra rangens nation i Rysslands skugga och under ett drygt halvsekel följde den tid som kallas frihetstiden. En tid med stora framsteg på både vetenskapens och kulturens område, men också en tid präglad av starka politiska motsättningar. Det var Gustav III som avslutade frihetstiden genom sin statskupp 1772.
I När Sverige var i gungning. Frihetstiden i skuggan av det ryska hotet berättar Herman Lindqvist om ett land i inrikespolitiskt kaos som var mycket nära att bli en rysk vasallstat.
Herman Lindqvist är journalist och författare. Han har skrivit över sextio böcker, framför allt historiska verk, men också skönlitteratur, biografier, kåserier med mera. Hermans historia sändes i SVT åren 1991–2002. Förra året utkom han med Varför just han? Berättelsen om Gustav Vasa och hans tid och dessförinnan med Oscar II. Den konungsligaste av alla kungar och Erik – Nordens härskare och sjörövarkung.
Herman Lindqvist:
När Sverige var i gungning. Frihetstiden i skuggan av det ryska hotet
Albert Bonniers Förlag
Utkom i september 2024