Fyrar, varv och hamnar på Kulturhusens dag

Just nu pågår förberedelserna inför årets Kulturhusens dag den 11 september. Mässingsknoppar putsas, skrov tjäras, kajer sopas och flaggspel hissas. Årets tema är Sjöfartens miljöer och det kommer att finnas mer än 220 evenemang att besöka. Hamnar, varv, fyrar, ångbåtar, kanaler, slussar och mycket mer visas från Ystad i söder till Boden i norr.

– Årets tema har verkligen engagerat många, även om några län av naturliga skäl inte har några sjöfartsmiljöer att visa upp. Men även städer som man kanske i första hand inte kopplar till sjöfart är med, till exempel Falun, säger projektledaren Pia Hedenstedt.

Hälleviksstrands varv på Orust är ett av få träbåtsvarv fortfarande i drift

Hälleviksstrands varv på Orust är ett av få träbåtsvarv fortfarande i drift.
I år firas 100-årsjubileum av anläggandet av slipen.
Foto: Bengt A Lundberg.

Sverige är en sjöfartsnation med en sjönäring som utvecklades och förändrades i snabb takt under1900-talet. Varv som tidigare blomstrat lades ner och hamnar flyttade ut ur städerna. Trots förändringarna har Sverige fortfarande kvar kulturmiljöer från olika perioder som speglar sjöfartens och skeppsbyggeriets historia genom tiderna. På Kulturhusens dag öppnar flera av dem upp för gratis besök och guidningar. Under dagen kommer man bland annat att kunna besöka varv, hamnar, kanaler, fyrar och fartyg, följa med på båtfärder och guidade turer och lyssna till intressanta föredrag.

 

Stränderna utmed Göta älv har under hela Göteborgs stads historia präglats av sjöfart, handel och skeppsbyggeri

Stränderna utmed Göta älv har under hela Göteborgs stads historia
präglats av sjöfart, handel och skeppsbyggeri. På Maritiman kommer
den nationella invigningen av Kulturhusens dag att äga rum.
Foto: Bengt A Lundberg

 

Kulturhusens dag är ett europeiskt arrangemang. Idén att en dag om året uppmärksamma en speciell kulturmiljö och bjuda in till gratis besök och guidning kommer från Europarådet. Närmare 50 länder deltar och cirka 20 miljoner besöker evenemanget årligen. Riksantikvarieämbetet är huvudarrangör av Kulturhusens dag i Sverige, i år i samarbete med Statens maritima museer. Tidigare teman har bland annat varit ”Hus i goda händer”, ”Idrottens miljöer” och ”Rum för religion”.

(2005-07-21)