Gamla Uppsala Historiskt Centrum öppnar

Den 20 maj öppnar Gamla Uppsala Historiskt Centrum. I den nya utställningshallen möts myt och verklighet från Nordens mest sägenomspunna kultplats. Under öppningshelgen den 20-21 maj bjuds det på sång, musik, gyckel och dans i Gamla Uppsala.

– Uppsala högar är en av Sveriges mest intressanta platser, full av laddning från olika sekler i vår historia. Platsen har länge varit ett viktigt utflyktsmål, särskilt för Uppsalaborna, och därför är det mycket roligt att vi nu kan komplettera fornlämningsmiljön med en utställning. Historiskt Centrum gör upplevelsen av Gamla Uppsala mer komplett, säger Keith Wijkander, t.f. riksantikvarie.

När Riksantikvarieämbetet gav Carl Nyrén uppdraget att rita Gamla Uppsala Historiskt Centrum, var det viktigt att byggnaden inte förtog fokus från omgivningen.

– Det är platsen som sådan som är huvudattraktionen och vi vill att man ska känna dess påtagliga närvaro även inne i utställningen, säger Ann-Britt Christensson som är Riksantikvarieämbetets projektledare.

Kung Carl XVI Gustaf inviger Gamla Uppsala Historiskt Centrum den 18 maj på S:t Eriksdagen. Det traditionella firandet med Eriksprocession ingår som en del av invigningsprogrammet. Under öppningshelgen den 20 och 21 maj spelas samma program upp för allmänheten. Det startar båda dagarna kl. 11.00 i Gamla Uppsala kyrka och fortsätter med Eriksprocession, sång och dans ute vid Uppsala högar. Utanför entrén till utställningen underhåller gycklare kl. 13.00 och kl. 15.00. Under öppningshelgen är entrén till utställningen gratis.

Gamla Uppsala Historiskt Centrum har öppet alla dagar fram till den 30 september.

(2000-05-16)