Gefle Ångväfveri
Gefle Ångväfveri startade sin verksamhet 1862 och producerade tyger fram till 1957. De ursprungliga vävsedlarna med vävinstruktioner finns numera i Länsmuseet Gävleborgs samlingar, tillsammans med en mängd tygprover.
I boken Gefle Ångväfveri – från industri till handvävning presenteras ett vävprojekt med historiska rötter. Mariana Eriksson, lektor i vävning vid Uppsala universitet, har bearbetat vävsedlarna så att de kan fungera för handvävning. Dagens material har inspirerat ett antal vävare till okonventionella lösningar. Badrumsmattan i bubbelplast och gardinen med glaspärlor är bara två exempel.
Ann-Marie Björk, 1:e antikvarie vid Länsmuseet Gävleborg, ger en historisk tillbakablick på ett spännande textilföretagen i svensk industrihistoria. Kriser och kreativitet förde produktionen framåt. På Gefle Ångväfveri var man till exempel först i Sverige med att väva nylon. Här kan man följa utvecklingen genom tiderna – importsvårigheterna, nytänkandet och nödlösningarna.
Boken innehåller många ombearbetade vävbeskrivningar varav 30 med materialförslag och inspirationsbilder samt en artikel av Rose Ericsson, som har tittat närmare på de garner som användes och de tyger som vävdes vid Gefle Ångväfveri.
Mariana Eriksson, Ann-Marie Björk & Rose Ericsson:
Gefle Ångväfveri – från industri till handvävning
Länsmuseet Gävleborg
Utkom 2006