Glädje, lust och nöjen under svensk stormaktstid

Bokomslaget

Svensk stormaktstid beskrivs i allmänhet som en dyster tid. Människor plågades av köld, missväxt och svält, och all tid och möda tycks ha lagts på att klara vardagen, i en grå och dyster vandring mot döden.

Fast mitt bland det svåra fanns också glädjen. Flickor och pojkar lekte lekar, hittade på bus, klättrade i träd; ungdomar dansade och jagade varandra över vårblommande ängar; föräldrar höll förlovningsfester och bröllopskalas som varade i dagar.

Annika Sandén tar oss med till de ljusare sidorna av 1600-talets vardagsliv, med jordbruksårets alla kalas och de fester som firade livets gång. Kanske var detta ett sätt för människor att förtränga det elände som omgav dem. Kanske är det helt enkelt en mänsklig egenskap att hitta glädje också i de svåraste tider.

Annika Sandén är fil.dr, docent i historia och verksam vid Stockholms universitet. Hennes forskning behandlar 1500- och 1600-talens människor och deras vanor, normer och levnadsvillkor. Hon har tidigare utkommit med Missdådare. Brott och människoöden i Sverige omkring 1600 och tillsammans med Erik Petersson Mot undergången. Ärkebiskop Angermannus i apokalypsens tid. Hon var tillsammans med Sofia Holmlund redaktör för Usla, elända och arma – samhällets utsatta under 700 år, som utsågs till Årets bok om svensk historia 2013.

Annika Sandén:
Fröjdelekar. Glädje, lust och nöjen under svensk stormaktstid
Atlantis
Utkom 2020