Gränges sedan 1896

Vid 1800-talets slut grundades Gränges som gruv- och tågbolag. I dag är bolaget världsledande inom alu­min­iumprodukter. Däremellan löper 125 år av svensk samhällshistoria, förknippat med järnvägar, gruv­brytning, rederirörelse, malmexport, bilsäkerhet och aluminium. Allt detta beskrivs i boken Gränges – sedan 1896.

Gränges är företaget som omvandlat sig själv sedan 1896 – och vars historia speglar Sveriges moderna utveckling. Gränges grundades som ett gruv- och tågbolag, och hjälpte därmed landet att förvandla malmen till välstånd. I början av 1900-talet var det Stockholmsbörsens högst värderade bolag, i mitten av århundradet var Gränges världens största malmexportör och mot slutet av 1900-talet ett dotterbolag i Electrolux-koncernen. I dag är bolaget världsledande inom aluminiumprodukter med sina främsta rötter i Finspång. Dess historia är även historien om en föränderlig omvärld. Om politisk orolighet, om krig, om nya marknader och om globalisering.

Ronald Fagerfjäll har som näringslivsreporter följt bolaget under hela sin karriär och kan ösa ur egna intervjuer från över 50 år med bolagets ledare och medarbetare. Därutöver bygger boken på material ur Gränges arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Journalisten Ronald Fagerfjäll har arbetat på Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, Affärsvärlden och Dagens Industri. Han har tidigare utkommit med Företagsledarnas århundrade i tre volymer.

Ronald Fagerfjäll:
Gränges – sedan 1896
Förlaget Näringslivshistoria
Utkom 2021