Grävningar vid 1400-talsskeppet Gribshunden

Gribshundens stävfigur. Foto Ingemar Lundgren

Gribshundens stävfigur. Foto Ingemar Lundgren

Under tre veckor med start den 19 augusti genomförs arkeologiska undersökningar i Blekinge både på det världsunika danska 1400-talskeppet Gribshunden utanför Ronneby och på järnåldersplatsen i Västra Vång. Totalt kommer ett femtiotal forskare och lika många frivilliga att delta i undersökningarna. Detta gör forskningsgrävningarna till de största i Blekinge någonsin och också bland de större i landet i modern tid.

Lunds universitet, Södertörns högskola och Blekinge museum ansvarar för undersökningarna i samråd med Länsstyrelsen i Blekinge. Många internationella forskare deltar, bland annat från USA, Storbritannien, Italien och Danmark. Ett amerikanskt filmteam från dokumentärbolaget PBS Nova kommer också att följa undersökningarna.

”Genom att genomföra en marinarkeologisk och en landarkeologisk undersökning samtidigt kan kompetens och spetsteknologi användas på båda platserna. Det blir en korsbefruktning av kunskap som tänjer gränserna för olika forskningsområden”, skriver Lunds universitet i ett pressmeddelande.

(2019-08-21)

Se även Fynd på Gribshunden kan vara danskt öl från medeltiden (2019-08-30) och Nya dykningar vid Gribshunden (2017-09-28)