Gunilla Bergström – här är Alfons Åberg!

Nordiska Akvarellmuseet
30 januari – 18 april 2022

Gunilla Bergström, ur boken Aja baja, Alfons Åberg, 1973. ©Bok-Makaren AB

Gunilla Bergström, ur boken Aja baja, Alfons Åberg, 1973. ©Bok-Makaren AB

Nordiska Akvarellmuseet öppnar upp Gunilla Bergströms fantastiska bildvärld för lek och lärande, både bokstavligt och bildligt talat. Vårens utställning med originalbilder och skisser till böckerna om Alfons Åberg, är en hyllning till konstnärens insats för bilderboken, 50 år efter att den första boken om Alfons Åberg publicerades.

September 2021 kom nyheten att en av Sveriges främsta bilderboksskapare, Gunilla Bergström, har donerat sina originalbilder från böckerna om Alfons Åberg till Nordiska Akvarellmuseets konstsamling. Donationen, som omfattar 17 originalböcker och otaliga skisser, var en gåva av Gunilla Bergström medan hon fortfarande var i livet. År 2022 är dessutom ett speciellt år, då vi firar 50 år med Alfons Åberg.

I utställningen visas skisser och förlagor till de tryckta böckerna om Alfons Åberg. Gunilla Bergström använde collage som berättande element i sina verk långt innan den digitala tekniken blev vanlig inom illustrationskonsten. Hon byggde upp sina bilder med hjälp av inklippta tygbitar, tapetprov, bandstumpar med mera och kombinerade dem med tecknade bildpartier.

Bergströms lekfulla bildspråk uppmanar oss till ett aktivt deltagande med både kropp och tanke. Några brädor blir en helikopter som kan ta oss varsomhelst och med ett långt snöre och pappkartonger kan man bygga en linbana åt sina leksaker. Genom utställningen får betraktaren kliva rakt in i Alfons Åbergs värld. En värld, inte helt olik vår.

Gunilla Bergström föddes 1942 i Göteborg. Hon växte upp i ett konstnärshem och tog journalistexamen 1966. Hon var anställd bland annat på Dagens Nyheter och Aftonbladet. 1975 övergick hon till egen verksamhet som författare och illustratör på heltid och debuterade med boken Mias pappa flyttar år 1971. Hennes bilderböcker om Alfons Åberg har blivit kända världen över. Hon avled 2021.