Gunnebo ligger vackert beläget i Mölndal, strax söder om Göteborg. Det är idag byggnadsminne och anläggningen som uppfördes i slutet av 1700-talet är en av Sveriges absolut främsta i sitt slag, i samma dignitet som Gustav III:s eget slott Haga. Byggnaden väckte tidigt uppmärksamhet och kallades allmänt för det ”dyraste och grannaste träslottet i Sverige”.

Byggherren, den osannolikt förmögne göteborgska grosshandlaren John Hall d.ä., ville ha en exklusiv lantlig sommarvilla för sig och sin familj som komplement till bostaden inne i Göteborg. Stadsarkitekten Carl Wilhelm Carlberg fick uppdraget och ritade inte bara huvudbyggnaden med möbler och inredning, utan även en magnifik park, köksträdgårdar och ekonomibyggnader med mera. Det är unikt att finna en arkitekts skaparkraft som omfattar allt från generalplanen till växthusens planteringskärl. Gunnebo kom att bli en av vårt lands mest helgjutna sengustavianska anläggningar. Det var för övrigt på Gunnebo som Europas ledare träffades år 2001 då Sverige var ordförandeland i EU.

Det är om Gunnebo samt om några av göteborgssocietetens uppförda lantställen – Partille, Råda, Ellesbo, Liseberg och Gullbringa – som denna bok handlar.

Lars Sjöberg är konsthistoriker och författare, som särskilt intresserar sig för 1600- och 1700-talens byggnadskonst. Staffan Johansson är en erkänd fotograf av interiörer och möbler.

Lars Sjöberg (text) & Staffan Johansson (foto):
Gunnebo och 1700-talets sommarställen i Göteborgs omgivningar
Prisma
Utkom 2007

Recension i GT