Hästarna i staden

Utan slitet från tusentals hästar hade människan aldrig kunnat bygga och utveckla sina städer. Det här är en bok om hästarna i staden. I Stockholm och i New York.

I Stockholm fanns det cirka 7 000 åkarhästar runt år 1900. En stad som New York hade vid samma tid uppemot 200 000 hästar. Med så många hästar och kärror av olika slag var olyckor ett stort problem. Hästar skenade, vagnar välte. Det var farligare att ta sig fram i New York bland alla hästdragna ekipage vid förra sekelskiftet än vad det är att korsa en gata trafikerad av bilar i samma stad i dag.

I och med bilarnas intåg minskade hästarnas betydelse, men åkarhästar kunde ännu under 1960-talet ses på gatorna i svenska städer. Boken är fylld av historiska bilder från bland annat Stockholms stadsmuseum.

Willy Klaeson har arbetat som filmskribent och skrivit flera böcker. Som en ovanlig merit har han spenderat fyra månader i amerikanskt fängelse. Han tillbringade fyra månader i Carson Citys fängelse i Nevada, för att skriva den uppmärksammade boken Fängelsehästarna.

Willy Klaeson:
Hästarna i staden
Votum
Utkom 2017