Herzogin Cecilie och hennes krets

Vissa fartyg och vissa personer blir med tiden större än livet. I sjöfartshistorien seglar fyrmastade barken Herzogin Cecilie från Mariehamn fram med oförminskad glans, och omständigheterna kring hennes haveri 1936 väcker fortfarande heta känslor åttio år efter det utdragna sorgespelet.

Rollbesättningen kring Hertiginnan är starkt utmejslad med stora personligheter som skrivna för operan: röster som bär över havets dån, kläder uppsydda för största effekt, kulisser med många hundra meter segel, vetehamnarna i Australien, Kap Horn och Devonkusten, specialeffekter i form av mareld och skum, gnissel, visslingar och suckande isberg.

Ett spännande fynd på Åland som består av aldrig tidigare publicerade fotografier av Herzogin Cecilies sista resor ligger till grund för den här boken.

Ulla-Lena Lundberg har skrivit texten, en hisnande, sann sjöfartshistoria om den unge åländske sjökaptenen Sven Eriksson och hans hustru Pamela Eriksson (född Bourne). Pamelas fotografier, kompletterade med bilder ur Ålands sjöfartsmuseums bildsamling, upptar huvuddelen av boken. Bokens bildredaktör är Per-Ove Högnäs och Freya Darby (dotter till Sven och Pamela), är initiativtagare till projektet.

Ulla-Lena Lundberg (text) & Pamela Eriksson (foto):
Hertiginnan och kaptenskan. Herzogin Cecilie och hennes krets
Förlaget
Utkom 2017