Historiekryssning med Peter Englund

Henrik Berggren, Allan Klynne, Anna Götlind, Mats Hayen, Peter Englund och Annika Sandén.

Föredragshållarna Henrik Berggren, Allan Klynne, Anna Götlind, Mats Hayen, Peter Englund och Annika Sandén.

Den 17-18 november arrangerar Bonnier Publications-koncernens fyra historiska tidskrifter en gemensam historiekryssning. Deltagarna i ”Stora historiekryssningen” kommer att få lyssna till historikern och ledamoten av Svenska Akademien Peter Englund och fem andra föredragshållare.

Det är tidskrifterna Militär Historia, Populär Historia, Släkthistoria och Världens Historia som arrangerar kryssningen på en Finlandsfärja under ett dygn. Vid sidan av Peter Englund deltar historikerna Henrik Berggren, Anna Götlind och Annika Sandén samt arkeologen Allan Klynne och arkivarien Mats Hayen i kryssningen.

– Vi har haft mycket kompetenta och underhållande föreläsare tidigare år, men detta är nog ändå den mest spännande laguppställningen hittills, säger Magnus Bergsten, chefredaktör för de fyra tidskrifterna:

– Peter Englund har varit sparsam med denna typ av framträdanden, jag är därför väldigt glad att han sagt ja till att vara med vid årets kryssning.

Berggren är aktuell med en historik i tre delar om Sverige under andra världskriget och kommer att prata om vad som hände i Sverige 1939. Götlind är en av landets ledande experter på mikrohistoria och ska berätta om ett gripande öde på 1800-talet. Sandéns specialområde är 1600-talet och tilldelades Stora historiepriset i år. Temat för hennes föreläsning är ”lust och nöjen på 1600-talet”. Klynne är arkeolog, översättare och författare med antiken som specialitet och är aktuell med boken Antikens sju underverk. Hayen medverkar som expert i TV-program som ”Vem tror du att du är?” och ”Arvinge okänd” och kommer att prata om Bellman och det brokiga livet i 1700-talets Stockholm.

Det är tredje gången som Stora historiekryssningen anordnas. Tidigare har det varit drygt 500 deltagare per gång. Mer information om kryssningen finns på Populär Historias hemsida.

(2019-10-14)