Mannen som ordnade naturen

Bokomslaget

”Gud skapade, Linné ordnade” – så har Carl von Linnés vetenskapliga gärning sammanfattats. Hans system för indelning av växter, djur och mineraler har använts i generationer, världen över.

I denna nya biografi får vi följa den märkvärdiga historien om prästsonen från Småland som blev en av sin tids mest kända personer. Rousseau lät meddela: ”För mig finns ingen större man i världen.” Goethe erkände att ”näst Shakespeare och Spinoza har ingen betytt mer för mig”.

Mannen som ordnade naturen är skriven av Linnéauktoriteten Gunnar Broberg och bygger på många decenniers studier av Linnés omfattande kvarlåtenskap. Den skildrar inte bara Linnés liv och verk utan också hans samtid och betydelse för eftervärlden. Men den bild som framträder skiljer sig delvis från den gängse – Broberg visar att varken Linnés personlighet eller levnad, inte heller det 1700-tal han levde i, var utan problem eller aspekter man helst velat glömma.

Gunnar Broberg är professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet. Han mottog Augustpriset 1992 för Gyllene äpplen, och hans senaste bok Nattens historia nominerades 2017 till Stora fackbokspriset och Årets bok om svenska historia.

Gunnar Broberg:
Mannen som ordnade naturen. En biografi över Carl von Linné
Natur & Kultur 
Utkom 2019

Nominerad till Årets bok om svensk historia. Recensioner i Dagens Nyheter och Göteborgs-Posten.