"Jag kräks på estetiken!" Orden är Arne Jacobsens. Trots det har hans stol Myran kommit att representera estetiken i sin mest renodlade form. Fladdermusfåtöljen, Lounge Chair och Kobra-telefonen är ytterligare exempel på föremål som uppnått kultstatus och fångat en ny generations intresse.

I Vespan, Myran, Chanel No 5… gör författarna en djupdykning i historien bakom ett antal designikoner. Vi får bland annat veta att världssuccén för Alvar Aaltos Savoyvas började med ett hastigt tillkommet tävlingsbidrag ritat med krita på brunt omslagspapper, att Fiskarssaxen med sin karakteristiska färg blev orange av en tillfällighet och att förebilden för formen på den första Coca-Colaflaskan var en kakaoböna. Och så avlivas en gång för alla myten om att Vespan skulle vara ihopsatt av överblivna flygplansdelar.

Urvalet sträcker sig från självklara föremål som porslinet till möbler i sin mest extrema form likt stolen Hill House Chair som aldrig ens var avsedd att sittas på. Det är fascinerande livsöden, framgångssagor utan motstycke, tragik och ensamhet. Kontroversiell konst och tidlös design.

Samtliga föremål illustreras med såväl historiska bilder som nytagna foton av Jonas Sällberg.

Pia Nordahl Frisk arbetar sedan många år tillbaka som inrednings-arkitekt. Marit Stigsdotter arbetar som möbelformgivare och båda har dagligen anledning att reflektera över olika aspekter på design.

Pia Nordahl Frisk och & Marit Stigsdotter:
Vespan, Myran och Chanel No 5… Historien bakom 30 designklassiker
Bokförlaget Arena
Utkom i februari 2008