Under de senaste decennierna har europeiska städers lantlighet under förindustriell tid allt mer kommit att betonas inom forskningen. Forskning om betydelsen av det urbana jordbruket har dock varit begränsad, och mycket lite har varit känt om stadsjordbrukets funktion, särskilt vad detta jordbruk innebar för städernas livsmedelsförsörjning.

I sin avhandling analyserar Annika Björklund stadsjordbrukets roll för städernas livsmedelsproduktion i ett långt tidsperspektiv, genom en kombination av övergripande undersökningar av stadsjordarna i många svenska städer och detaljerade, lokala studier av en stad: Uppsala.

Avhandlingen visar hur jordbruksmark – stadsjord – av varierande storlek donerades till städerna upprepade gånger under medeltiden och under 1500- och 1600-talen. I undersökningen dras slutsatsen att spannmålsodling och senare även potatisproduktion, var betydande i många städer, vilket tyder på hög grad av självförsörjning i många städer. Detta öppnar för nya perspektiv på hur man kan se på städernas livsmedelsförsörjning, där städernas beroende av landsbygdens livsmedelsproduktion tidigare kan ha varierat avsevärt mellan olika städer.

Även på lokal hushållsnivå tyder undersökningen på hög grad av självförsörjning i många fall. Dessutom visar studien hur det urbana jordbruket var kopplat till sociala trygghetssystem, som särskilt syftade till att stödja änkor.

Resultaten belyser städernas historiska funktion ur ett nytt perspektiv. Dessutom ger studien en historisk bakgrund till dagens ökande globala diskussioner om urbant jordbruk och lokal livsmedelsproduktion, och identifierar ett antal faktorer som kan öka eller minska incitamenten för urbant jordbruk.

Annika Björklund:
Historical Urban Agriculture. Food Production and Access to Land in Swedish Towns before 1900
Kulturgeografiska institutionen, Stockholms universitet
Disputation: 15 oktober 2010
Opponent: Dr. Johannes Renes, Faculteit Geowetenschappen, Universiteit Utrecht, Nederländerna