Humrarna och evigheten
Hummern är en gammal symbol för lyx och överdåd, lika självklar på praktmålningar från 1600-talet som på Lady Gagas hatt. Hummerspåren kan följas genom konsten och historien, i skämtteckningar och herrskapsmenyer, samt förstås bland olika former av snuskhumrar .
Men var slutar en hummer? Och var börjar en människa? I ett antal essäer om bland annat konst, reklam, djurskydd, avantgarde, statusfylld konsumtion, skämtbilder och pornografi undersöks här några av de specifika sammanhang där humrar varit viktiga medaktörer i vitt skilda typer av historiska och samtida projekt.
Författaren visar hur humrar å ena sidan fortsätter att förekomma i sammansättningar som vilar på deras redan erkända koppling till lyx och privilegierad upphöjelse, å andra sidan används för att skapa och underbygga helt andra betydelser och relationer.
Simon Ekström är etnolog vid Stockholms universitet och Centrum för maritima studier. Han disputerade på avhandlingen Trovärdighet och ovärdighet. Rättsapparatens hanterande av kvinnors anmälan av våldtäktsbrott. Stockholm 1946-1950 och har varit redaktör för Sjövägen till Sverige. Från 1500-talet till våra dagar.
Simon Ekström:
Humrarna och evigheten. Kulturhistoriska essäer om konsumtion, begär och död
Makadam Förlag
Utkom 2017