I en hamnstad på 1500-talet

Bohusläns museum
16 februari – 15 april 2018 

I stadsdelen Gamlestaden i Göteborg avslutades i höstas den största stadsarkeologiska undersökningen som någonsin genomförts i Västsverige. Nu berättas historierna om människorna, fynden och det arkeologiska arbetet i Nya Lödöse genom utställningen I en hamnstad på 1500-talet.

I Nya Lödöse, som låg här mellan 1473 och 1624, levde människor från flera olika länder. Många var köpmän och hantverkare och staden hade rika kontakter med andra länder och städer. Det fanns också en nära relation med övriga delar av Västsverige, en relation som inte minst blir synlig i bevarade dokument från den tiden.

Utställningen berättar om hur det var att leva i en västsvensk hamnstad på medeltiden och hur det går till när arkeologerna tar reda på detta. Genom arkeologiska föremål, historiska dokument, analyser och tolkningar möter vi några av de människor som levde och dog i staden.

I en hamnstad på 1500-talet är ett samarbete mellan Bohusläns museum, projektet Staden Nya Lödöse och Västarvet. Den kommer att gå på turné efter sommaren och under de kommande åren bland annat visas i Essunga, Ulricehamn och Backa.